2014-11-23 12:46:43• hírek • Szatmar.ro

Mennyei szirének bizonyságtétele Batizon

Hatodik alkalommal szervezték meg a  Batizi András Egyházmegyei Református ÉnekversenytBatizon. Az összejövetel célja Isten magasztalása, a református énekeskönyv értékeinek megbecsülése, az énekek, nemzeti és kulturális értékek átmentése volt.

Ezen a versenyen harminckilenc gyermek és ifjú mérte össze énektudását Józsefháza, Szárazberek, Erdőd, Magyargéres, Szatmárpálfalva, Sándorhomok, Vetés, Apa, Szatmárhegy, Mikola, Adorján, Ombod, Szatmárnémeti-Szamosnegyed, Szatmárnémeti-Kültelek, Szatmárnémeti-Németi és Batiz református gyülekezeteiből, de volt, aki a Szatmárnémeti Református Gimnáziumot képviselte.

Az alkalom elején Igét hirdetett Kala Noémi Katalin, Szatmárnémeti-Láncos Református Egyházközség segédlelkipásztora a 96. zsoltár első verse alapján: „Énekeljetek az Úrnak új éneket, énekelj az Úrnak te egész föld!" (Zsolt 96,1) Az igehirdető az éneklés fontosságáról és annak jótékony, féleleműző hatásáról beszélt. Új éneket énekelni nem azt jelenti, hogy a régieket lecseréljük, hanem megtartva a régit, új énekekkel, akár ritmusosabban is dicsőíthetjük Istent. Jézus is zsoltárokat énekelt tanítványaival, mi is megtehetjük mindenkor, mert énekelni jó.

Kovács Sándor a Szatmári Református Egyházmegye esperese az éneklés áldásos voltáról szólt, mely segít felkészülni az ünnepekre. Király Lajos házigazda lelkipásztor köszöntőjében mitológiából vett hasonlattal élt: a szirének varázslatos hangjukkal és bölcs mindentudással elcsábították a tengerészeket, ugyanilyen gyönyörű hangok szólalhattak meg hatodik alkalommal a batizi énekversenyen.

A zsűri három tagja: Higyed Gyöngyi a Szatmári Református Egyházmegye zenei előadója, Keresztúri Sándor Zsolt egyházmegyei katekétikai előadó és Csáky Melinda a vetélkedő legutóbbi győztese volt. A versenyzőknek egy kötelező és egy választott ének után dallamfelismeréssel kellett bizonyítaniuk felkészültségüket az előre megadott énekekből.

Négy kategóriában a következő versenyzők állhattak fel a képzeletbeli dobogókra: Az alsó tagozatosoknál Badar Henrietta Rebeka Apából lett az első, őt követték holtversenyben a második helyen Király Rebeka Batizról és Máthé Rebeka Vetésről, a harmadik pedig Panea Cristofer Dorian batizi versenyző lett. Az ötödikesek és hatodikosok külön csoportjában Kánya Réka lett az első Patóházáról, második ifj. Félegyházi Árpád Szatmárhegyről, harmadik Kölcsey István Apából. A hetedikesek és nyolcadikos versenyében az első és a második helyen is két-két diák végzett: az első Sebestyén Edina Mikolából és Mészáros Amanda Szamosnegyedről, második Besenyődi Beatrix Adorjánból és Farkas Stefánia Szatmárnémeti-Kültelek, harmadik Nagy Imola Magyargéresről. A középiskolások kategóriájában Csáky Zoltán szatmárgörbedi ifjút Mándi Beatric mikolai és Dobos Iris szamosnegyedi versenyző követte.

A vetélkedő közben igazi felemelő zenei élményt nyújtott Vajas Gréta és Török Máté zongorán, Anderco Constantin gitáron. A díjázás során köszönetet mondtak azoknak a lelkészeknek, tanároknak, tanítóknak és kántoroknak, akik felkészítették a gyerekeket a versenyre és hittel elősegítették őket abban, hogy produkciójuk egyen-egyenként bizonyságtétel legyen.

Az, hogy vetélkedőt tartottak egyházi énekből csak másodlagos, az viszont, hogy élő hagyományt, dicséreteket, új énekeket ezek a fiatalok taníthatnak meg a gyülekezeteknek Istent magasztalva, minden további nélkül a legáldásosabb hozadéka a versenynek, amihez Batizi András reformátor és zeneszerző utólagos beleegyezéssel is adni fogja a nevét ott, ahol a mennyei kórus együtt, szüntelenül áldja majd a Mindenhatót. A sziréneket az alvilág énekeseinek tartották, de a batizi vetélkedő résztvevői a mennyei énekkart gazdagíthatják már itt lent, s majd egykor odafenn.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: